Selma Lagerlöf

-SELMA LAGERLÖF: PEUKALOISEN RETKET VILLIHANHIEN SEURASSA, suom. Juhani Aho.  

 ISBN (PDF): 978-952-5917-70-3. OVH-hinta 26,50 €, sis. alv 24 %

 Selma Lagerlöfin (1858-1940) kirjoittama Peukaloisen retket villihanhien seurassa on lastenromaani, joka julkaistiin 1906-1907, kahdessa osassa. Kirja oli alunperin tarkoitettu Ruotsin koulujen lukukirjaksi. Kirjan juonena on esittelellä Ruotsia ja sen kulttuuria Peukaloiseksi muuttuneen pojan mukana, joka tekee matkaa ympäri Ruotsia villihanhien seurassa. Peukaloisen, eli Nils Holgerinpojan mielestä mukavinta on syödä ja nukkua sekä tehdä kiusaa eläimille, mutta erään kerran kotihaltija muuttaa Nilsin peukaloiseksi, joka osaa puhua eläinten kanssa. Villihanhet ottavat hänet mukaansa matkatessaan ympäri Ruotsia, ja matkoillaan hänen asenteensa eläimiin muuttuu, ja hän kasvaa aikuiseksi. 
Teosta voidaan pitää satukirjojen klassikkona. Kirjan on suomentanut Juhani Aho (1861-1921), ja kansikuva on Anssi Rauhalan. 
Selma Lagerlöf oli ensimmäinen nainen, joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon, tämä tapahtui vuonna 1909. Hänestä tuli myös ensimmäinen Ruotsin akatemian naisjäsen vuonna 1914. Lagerlöf lahjoitti Nobelin kultamitalipalkintonsa keräykseen talvisodassa taistelevan Suomen hyväksi. Lagerlöf on Ruotsin tunnetuimpia kirjailijoita ja hänen kuvansa on myös Ruotsin 20 kruunun setelissä. E-kirjassa on 66 sivua.