Juhani Aho

-JUHANI AHO: ELÄIMIÄ

ISBN (PDF): 978-952-7070-07-9. OVH-hinta: 14,90 €, sis. alv 24 %

Juhani Ahon Eläimiä on lapsille suunnattu novellikokoelma, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1911. Kokoelma sisältää 24 kertomusta. E-kirjassa on 34 sivua.

-JUHANI AHO: ELÄINLASTUJA

ISBN (PDF): 978-952-7070-06-2. OVH-hinta: 9,90 €, sis. alv 24 %

Juhani Ahon Eläinlastuja on lapsille suunnattu novellikokoelma, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1928. Kokoelma sisältää 9 kertomusta. Kokoelmassa on osittain samoja tarinoita, kuin Eläimiä-kokoelmassa. E-kirjassa on 16 sivua.

-JUHANI AHO: ESIMERKIN VUOKSI

ISBN (PDF): 978-952-7070-01-7. OVH-hinta: 9,90 €, sis. alv 24 %

Juhani Ahon teos Esimerkin vuoksi -teos on vuodelta 1920. Teos kertoo maisterista, nuoresta papista, joka kuului raittiusseuraan ja aikoi toimia kaikin voimin sen hyväksi – kunhan nyt ensin saisi itse tehtyä lakon..Ahon mainiota, leikittelevää huumoria. E-kirja sisältää 9 sivua.

-JUHANI AHO: HELLMANNIN HERRA

ISBN (PDF): 978-952-7070-00-0. OVH-hinta: 12,90 €, sis. alv 24 %

Juhani Ahon Hellmannin herra on laajamuotoinen novelli, joka ilmestyi ensimmäisen kerran jatkokertomuksena Keski-Suomi-lehdessä vuonna 1886. Se on tyyliltään erilainen kuin Ahon muut teokset. Novellissa herra Hellmann tulee Pohjanmaalta ja on varakkaimpia koko kylässä ja varsin itsetietoinen asemastaan, mutta kun pitäjän taksoituslautakunta mietti sopivia veroja itse kullekin, niin herra Hellmannia ei tuo oikein miellytä, ja hän lähtee kertomaan lautakunnan edustajille, mitä ajattelee asiasta ja heistä. Tästähän tietenkin seuraa se, että asiat mutkistuvat, ja Aho osaa ottaa aiheesta kaiken irti, josta ei puutu huumoriakaan. Teos tuo esille maaseudun sosiaalisen vastakohtaisuuden ongelmat, ja teos luokitellaankin naturalistiseksi kuvaukseksi. Aho muokkasi teosta uudelleen v. 1904, johon tämä julkaisukin perustuu. Hellmannin herra on hieno ihmiskuvaus myös nykyajan ihmiselle. E-kirja sisältää 16 sivua

-JUHANI AHO: HELSINKIIN

ISBN (PDF): 978-952-7070-02-4. OVH-hinta: 14,90 €, sis. alv 24 %

Juhani Aho kirjoitti teoksen Helsinkiin vuonna 1889. Sitä pidetään pienoisromaanina, jossa päähenkilönä toimivan Antti Ljungbergin matkaa seurataan Kuopiosta Helsinkiin. Aho itse toteaa, että aihe on otettu ylioppilaselämästä ja on pääasiassa psygologinen kuvaus siitä, kuinka vapaa ylioppilaselämä viettelyksineen tempaa nuoren kokemattoman miehen mukaansa. E-kirja sisältää 23 sivua.

-JUHANI AHO: JUHA

ISBN (PDF): 978-952-7070-15-4. OVH-hinta: 25 €, sis. alv 24 %

 

Juhani Ahon romaani Juha, ilmestyi vuonna 1911. Se on yksi Ahon huomattavimmista teoksista. Teos kertoo Juhasta ja hänen vaimostaan Marjasta, jotka asustelevat itä-rajan tuntumassa. Vieraaksi tulee Venäjän puolelta Shemeikka, joka kiintyy Marjaan, viettelee hänet mukaansa, ja Marja lähtee Juhalta salassa. Perillä Marja saa tietää, että hän onkin vain yksi Shemeikan rakastetuista, ja muut ovat aina jääneet taloon orjiksi, kukin vuorollaan. Pian kuitenkin ilmenee, että Marja odottaa lasta Shemeikalle ja asiat mutkistuvat. Marja ei alistu Shemeikan orjaksi ja alkaa kaivata kotiin Juhan luokse. Juha tulee etsimään yllättäen Marjaa, mutta muut piiat harhauttavat hänet pois. Viimein Marja kuitenkin palaa ja Juha saa tietää kaiken. He lähtevät hakemaan lasta, mutta takaisin tullessa Juhalle tapahtuu jotakin, mitä ei Marja voi uskoa. Leevi Madetoja ja Aarre Merikanto sävelsivät Juhasta oopperat. teoksesta on tehty myös useita elokuvia. E-kirja sisältää 48 sivua.

-JUHANI AHO: KEVÄT JA TAKATALVI

ISBN (PDF): 978-952-7070-14-7. OVH-hinta: 35 €, sis. alv 24 %

Juhani Ahon Kevät ja takatalvi -romaani, on historiallinen teos suomalaisuusaatteen syntyajoista. Teos ilmestyi vuonna 1906 – J.V. Snellmannin 100-vuotissyntymäpäivänä. Tapahtumat sijoittuvat itäsuomalaiseen kuvitteelliseen Kontolan pappilaan ja ympäristöön 1840-luvulla. Teos jakautuu kahteen osaan – Kevääseen ja takatalveen. Keväässä pappilaan saapuu mm. Elias Lönnrot ja J.V. Snellman sekä ruotsinkielinen professori Hartman.Tapahtumiin liittyy myös toisen valtapiirin edustaja, Paavo Ruotsalainen, joka on Kontolan väestön piiristä tulleiden heränneiden keskushenkilö. Nämä heränneet asettuvat vastaan valtionkirkkoa. Syntyy aatteellisten sekä poliittisten jännitteiden luomia tilanteita ja hankesuunnitelmia, jotka muuttuvat asioiden epäonnistuttua "takatalveksi".  Toisessa osassa, talvessa alkaa tulla epämiellyttäviä tietoja Kontolaan. Heränneet jotuvat lakitupaan vastaamaan kirkkokurin rikkomisesta. Suomalaisuus-aatteen intomielinen ajaja Antero Hagman joutuu ongelmiin, kun hänen haaveensa ei toteudukaan – Hagmanhan suunnitteli Kalevalaan perustuvaa suomalaista kulttuuria – kansallisuuden, herännäisyyden, suomalaisuuden ja pietismin symbioosia. Tällä aatteellinen yhteys on havaittavissa myös Ahon muussa, aiemmassa tuotannossa, esim. ilmestyneissä lastuissaan "Väinämöisen viimeinen soitto" ja "Nuoruuden unelma". 

Kontola oli kuvitteellinen paikka, mutta 1840-luvulle sijoitetut tapahtumat olivat kuitenkin yhteydessä tuon ajan tapahtumiin niin Suomessa, kuin Euroopassakin olevine mullistuksineen. Suomalaisuusliike saavutti silti tavoitteitaan, ja vuonna 1906, Snellmannin syntymäpäivänä suomennettiin mm. 25000 ruotsinkielistä sukunimeä. 

Aho valmisteli tätä teosta kauemmin, kuin mitään muuta teostaan, huolellisen lähdeaineiston selvittelyn vuoksi. Hän tapasi myös mm. Paavo Ruotsalaisen lesken vuonna 1886, sekä vieraili herättäjäjuhlilla. Aho käytti teoksessaan henkilöidensä esikuvina mm. herännäisteologi ja eksegetiikan professori Antero Wilhelm Ingmannia (1819-1877) ja heräännäispappi ja runoilija Lars Stenbäckiä (1811-1870) Kevät ja takatalvi -romaania voidaan luonnehtia aatedraamaksi, jossa tapahtumat keskittyvät vain tiettyihin paikkoihin. E-kirja sisältää 142 sivua.

-JUHANI AHO: LASTUJA 6 "Tyven meri"

ISBN (PDF): 978-952-7070-31-4. OVH-hinta: 12,90 €, sis. alv 24 %

Juhani Aho (1861-1921) kuvasi lastujaan näin: "Puusta asetta vuoleksiessa lennähtelee puusepältä lastuja hänen työhuoneensa permannolle. Yksi ne lakaisee ovesta ulos, toinen nakkaa lieteen palamaan, kolmas heittää lapsille leikkikaluiksi. Tämmöiset kirjaniekan kynäelmät ovat lastuja nekin. Kun ei niitä aina henno tuleenkaan työntää, niin jättää ne niiden poimittaviksi, jotka siitä kenties ovat huvitetut. Nämä "lastuni" tässä tarjotaan sen näköisinä, jommoisiksi ne itsestään, kirjoituspöydältä pudotessaan, ovat siihen paikkaansa kähertyneet."

Lastuista on otettu lukuisia painoksia, mutta tämä julkaisu perustuu vuoden 1912 ensipainokseen. Lastuja 6 lisänimi on"Tyven meri". E-kirja sisältää 23 sivua.

-JUHANI AHO: MAAILMAN MURJOMA, kuvitus Eero Järnefelt.

ISBN (PDF): 978-952-7070-04-8. OVH-hinta: 12,90 €, sis. alv 24 %

Juhani Ahon teos Maailman murjoma kertoo Junnusta, joka kuvataan yksinkertaiseksi perusihmiseksi, joka pyrkii hyvään, mutta ei osaa silti tulla ihmisten kanssa toimeen, ja hakee erakkoutta metsätorpasta. Tuo asia kuitenkin mutkistuu, kun toinen toistaan seuraavia koettelemuksia alkaa tulla Junnulle, herkkää tilannekomiikkaa unohtamatta. E-kirja sisältää 16 sivua. Teoksen on kuvittanut Eero Järnefelt.

-JUHANI AHO: MUISTATKO?

ISBN (PDF): 978-952-7070-13-0. OVH-hinta: 15,90 €, sis. alv 24 %

Juhani Ahon viimeinen teos Muistatko? -Kukkia keväiseltä niityltä, ilmestyi vuonna 1920. Aho kertoo teoksestaan:"Minä päätin muistella vain kaikkea onnellista, iloista, hyvää ja kaunista. Niin toimii luonto, se pakottaa unohtamaan. Jollei sitä tee, uupuu, nääntyy." Tässä teoksessa Aho muistelee menneitä vuosiaan, lapsuuden ajan onnesta aikuisuuteen asti. E-kirja sisältää 42 sivua.

-JUHANI AHO: OMATUNTO

ISBN (PDF): 978-952-7070-11-6. OVH-hinta: 15,90 €, sis. alv 24 %

Juhani Ahon teos Omatunto ilmestyi vuonna 1914. Kyseessä on saaristokertomus, jossa perhe asustaa saarella, johon ajautuu yllättäen aarre. Onko se ilmoitettava tullille vai ei? Kertomus on Ahon mainiota tyyliä ihmisen heikkoudesta ja asioilla leikittelyä. E-kirja sisältää 43 sivua.

-JUHANI AHO: PAPIN ROUVA.

ISBN (PDF): 978-952-5917-84-0. OVH-hinta: 15,90 €, sis. alv 24 %

Juhani Ahon Papin rouva kuuluu suomalaisen kirjallisuuden suuriin klassikoihin. Papin rouva (1893) on jatkoa Papin tytär -teokselle. Papin rouvaa Eino Leino luonnehti suuren sisäisen taistelun kuvaukseksi. Kirjoitusluonnosten perusteella Ahon tiedetään suunnitelleen Papin tyttärelle jatko-osaa useita vuosia. Nämä kaksi teosta liittyvät monella tavoin toisiinsa, vaikka ovatkin itsenäisiä teoksia. Papin tyttäressä kuvataan Ellin elämää lapsuudesta aikuisuuteen ja Papin rouvassa keskitytään yhden kesän tapahtumien tarkasteluun, jossa maisemien kuvaileminen korostaa henkilöiden mielenliikkeitä. Tämä on juuri yksi Ahon tyylipiirteitä ja ansioita.

Papin rouvassa Elli on asunut pappilassa miehensä kanssa, jota ei rakasta, ja sinne tulee kesävieraaksi sama ylioppilas, johon Elli rakastui jo nuoruutensa kodissaan. Elli kamppailee vapautensa ja ympäristön vaatimusten ristitulessa. Hän on sisäisesti hyvin vahva, mutta hyljätyksi tuleminen merkitsee hänelle lopulta elämän etääntymistä tavoittamattomiin. Elli ei henkilönä sopeudu ulkopuolelta tulevaan, ennalta suunniteltuun ja asetettuun asemaan. Ja kuitenkaan hän ei ulospäin näytä kapinamielialaansa, vaan kyseessä on sisäinen taistelu osaansa tyytymisestä. Elli odottaa vapauttajaansa, mutta turhaan. Huolimatta rakkaudesta toiseen, hän jää miehensä rinnalle ja elää äitinsä ohjeen mukaan, mutta on silti uskollinen rakkaudelleen.

Alkuun teoksen moraalista kiisteltiin. Papin rouva oli henkisesti toisen ja fyysisesti toisen, eikä kuitenkaan taistellut kiellettyä rakkautta vastaan. E-kirja sisältää 60 sivua.

-JUHANI AHO: PAPIN TYTÄR.

ISBN (PDF): 978-952-5917-95-6. OVH-hinta: 15,90 €, sis. alv 24 %

Juhani Aho kirjoitti ensimmäisen laajemman teoksensa, Papin tytär (1885) pappilakotinsa ullakkokamarissa. Teos todella lunasti Rautatien kirjoittajaan kohdistuneet kaikki odotukset. Ahosta tuli ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija. Hänen tuotannossaan suuriin ansioihin kuuluvat mm. luonnonkuvaukset, jotka usein liittyvät yhteen kuvattavien henkilöiden mielialojen kanssa.

Papin tytär kertoo Ellistä ja hänen lapsuudestaan, koulunkäynnistään, rakastumisistaan ja päätymisestään avioliittoon miehen kanssa, jota ei rakasta. Elli lukee kirjallisuutta ahnaasti ja se antaa hänelle tietyn kuvan maailmasta, joka on kuitenkin vierasta arkitodellisuudelle. Teoksen taustalla esiintyy Runebergin Hanna, joka on Ellin mielikirja, jossa kuvataan rakkauden heräämistä, kun pappilan vierailulle tullut ylioppilas herättää papin tyttären, Hannan rakkauden. Ahon teooksessa asia ei mene ihan näin. Unelmat ovat unelmia, jotka häviävät. Elllillä on sisäinen kamppailu, joka äidin ohjeen mukaan hoidetaan tyytymällä osaansa, kuten itsekin on tehnyt. Hyljätyksi tuleminen merkitseen Ellille kuittenkin elämän menetämistä. Rakkaudettomasta avioliitosta huolimatta Elli elää miehensä rinnalla ja täyttää velvollisuutensa, mutta on silti uskollinen ainoalle rakkaudelleen. E-kirja sisältää 34 sivua

-JUHANI AHO: RAUHAN ERAKKO

ISBN (PDF): 978-952-7070-12-3. OVH-hinta: 15,90 €, sis. alv 24 %

Juhani Aho kirjoitti teoksensa Rauhan erakko vuonna 1916, jolloin oli sota-aika. Teos kertoo Alpeilla asuvasta erakosta, joka osoittautuu olevansa rauhan aatteen palvelija, oppilaansa kanssa. Mutta sodan puhjettua taas ne henkilöt, jotka olivat olevinaan rauhan aatteen palvelijoita, rukoilivat silloin omien aseidensa puolesta. Alkuperäisestä teoksesta on sensuuri poistanut sivuja, joissa kehotettiin aseista kieltäytymiseen. Siinä mainittiin: "ihmistä ei saa viedä väkisin teurastettavaksi ja teurastamaan minkään asian, minkään aatteen puolesta, olivatpa ne kuinka suuria tahansa." Aho on kertonut:"En ole mitään kirjaa kirjoittanut niin sisäisestä pakosta ja sydämen käskystä kuin tämän." E-kirja sisältää 28 sivua.

-JUHANI AHO: RAUTATIE, kuvitus Eero Järnefelt.

ISBN (PDF): 978-952-5917-87-1. OVH-hinta: 15,90 €, sis. alv 24 %

Rautatie (1884) oli Juhani Ahon toinen romaani, ja siitä tuli hänen ensimmäinen taiteellinen täysosumansa, joka herätti heti suurta huomiota kirjallisuuspiireissä. Minna Canth julisti Rautatien mestariteokseksi, luettuaan käsikirjoituksen. Teoksesta onkin tullut suomalaisen kirjallisuuden ehdottomia klassikoita, jota on painettu satoja tuhansia kappaleita, käännettynä useille kielille. Rautatien tyylilajia on kuvattu pienoisrealismiksi ja se on myös samalla merkittävimpiä aikansa kansan- ja elämänkuvauksia. Rautatie kertoo Matista ja Liisasta, jotka eivät olleet aiemmin kuulleet rautatiestä, mutta kuulivat siitä pappilassa käydessään. He alkoivat kiinnostua tuosta uudesta ihmeestä, joka oli pyörien päällä kulkeva ja kiinnostus kasvoi niin kovaksi, että katsomaanhan sitä oli lähdettävä. Koko rautatieaiheeseen liittyi myös tuohon aikaan runsaasti fantasiaa. Rautatie oli hyvin 1880-luvulla kirjan aiheeksi sopiva, koska Suomessa oli ollut junaliikennetä vasta n. 20 vuotta, ja uusien ratojen rakentaminen oli jatkuvasti esillä eri yhteyksissä. Rautatie-romaani perustui Ahon omiin kokemuksiin ja myös Matti ja Liisa olivat ilmeisesti oikeasti olleet olemassa. Kuvituksen on tehnyt taiteilija Eero Järnefelt (1863-1937).  E-kirja sisältää 36 sivua.

-JUHANI AHO: YKSIN

ISBN (PDF): 978-952-7070-03-1. OVH-hinta: 14,90 €, sis. alv 24 %

Juhani Ahon teos Yksin on pienoisromaani ja sai alkunsa vuonna 1889, jolloin Aho sai kirjailija-apurahan ja matkusti Pariisiin. Ahon teos on pienimuotoista proosaa, joka oli ajalleen tyypillistä. Päähenkilön taustalta löytyy mitä ilmeisimmin kirjailija itse, vaikkakin myös yhdistyneenä kuvitteelliseen henkilöön. Hänen avioliittohaaveensa ovat kariutuneet useamman jo kerran ja hän myös näyttää pakenevan Pariisiin näitä asioitaan. Yksin on kerronnaltaan kuin yksinpuhelua, mutta aikalaisarvostelut kiittivät tuota esitystapaa hienostuneena ja tuoreena. E-kirja sisältää 24 sivua.