Eino Leino

-EINO LEINO: TUOMAS VITIKKA

ISBN (PDF): 978-952-7070-28-4. OVH-hinta: 18,50 €, sis. alv 24 %

 Eino Leinon (1878-1926) romaani Tuomas Vitikka, ilmestyi vuonna 1906. Leino tunnetaan erittäin arvostettuna runoilijana, mutta häneltä on ilmestynyt myös muuta tuotantoa, parikymmentä teosta, joihin kuuluu romaaneja, kertomuksia ja novelleja. Romaani Tuomas Vitikka ilmestyi aikaan, jolloin Suomen suuriruhtinaskunnan autonomiaa kavensivat tietyt venäläistämistoimet ja vuoden 1905 jälkeen oli suurlakon jälkeinen ns. routavuosiaika, johon aikaan myös romaani liittyy. Siinä käydään 1900-luvun alun poliitis-, aatteellis- ja tapahistoriallisten tapahtumien kirjoa läpi ja ovat siinä suhteessa hyvin merkittävä lähdeaineisto, koska Leino pureutui proosatuotannossaan ajan yhteiskunnallisiin tapahtumiin lähes poliittisina kannanottoina, ja Leinon tavalla kärjistäen sekä tuoden siihen omaa satiiriaan. Leinon elämäkerran kirjoittaja, L.Onerva käytti kaikista kolmesta Leinon tuohon aikaan ilmestyneestä teoksesta yhtesinimitystä routavuositrilogia. Noihin teoksiin kuului Tuomas Vitikan lisäksi Jaana Rönty ja Olli Suurpää. Leino itse on kuitenkin tehnyt kaikki nämä teokset itsenäisiksi, omiksi romaaneikseen. Tuomas Vitikassa kuvataan suvusta etääntynyttä nuorta Tuomasta, joka on nimensä mukaisesti epäilijä ja jyrkän linjan edustaja. 1880-luvulla huipussaan ollut realismi oli vuosisadan vaihteeseen tullessa muuttunut niin, että se, mikä realismin aikaan oli kaiken ulkoisen todellisuuden tarkkaa havainnointia, niin nyt oli muuttunut psygologiseen suuntaan, jolloin asioita havainnoitiin enemmänkin yksilön sisäisen elämän kautta. E-kirja sisältää 41 sivua.

-EINO LEINO: JAANA RÖNTY

ISBN (PDF): 978-952-7070-29-1. OVH-hinta: 18,50 €, sis. alv 24 %

Eino Leinon (1878-1926) romaani Jaana Rönty, ilmestyi vuonna 1907. Se kertoo Jaanasta, maalaistytöstä, joka asui kaukana Suomen sydänmailla, korpitaivalten takana saunassa mummonsa kanssa, joka oli itse kotoisin vielä synkemmästä sydänmaasta, pietismin ja petäjäleivän iankaikkisista korpikylistä, missä kuolema oli ainoa kunnanlääkäri ja Jumalan sana ainoa särvin ahdistetuille sydämille. Jaana lähtee pakoon isäänsä ja matkustaa Helsinkiin. Leinon rehevällä tyylillä esitetään kuvaa köyhästä kansasta ja kansan jakautumisesta vähäosaisiin ja parempiosaisiin, eli sosiaaliluokkien välistä eroa käsitellään vain muutaman henkilön tuntemusten kautta, joten Jaanan kuva piirtää myös kuvaa koko kansasta, tai sen osasta tuohon aikaan. Kuvauksen mukaan, kansa on epäluotettavaa ja röyhkeää, ja ajan kapinahenki valtaa hänet ja vie mukanaan, kunnes hän lannistuu ja routa-aika palaa. Teoksellaan Jaana Rönty, Leino sai valtion kirjallisuuspalkinnon ja se huomioitiin aina ulkomaita myöten. E-kirja sisältää 38 sivua.

-EINO LEINO: OLLI SUURPÄÄ

ISBN (PDF): 978-952-7070-30-7. OVH-hinta: 18,50 €, sis. alv 24 %

Eino Leinon (1878-1926) Olli Suurpää ilmestyi vuonna 1908. Se on kolmas Leinon ns.routavuositrilogia-kirjoistaan, joka kertoo Helsingissä asuvasta tuomarista, Ollista, joka on hyvin itsetietoinen ja omahyväinen, ja uskoo voivansa itse hallita kohtaloa, vaikka sitten hylkääkin nuoruutensa aatteet, kun voimakkaampi aate nousee hänen eteensä. Tuomas Vitikka-romaanin tavoin, Olli Suurpää-romaanissa päähenkilöiden kautta ilmenee tuon ajan yhteiskunnallinen tilanne:"Minun elämäni on kuin peili, jota pidän isänmaani kasvojen edessä..minä olen läpileikkaus suomalaisesta sivistyksestä."Teoksessa syntyvät ristiriidat ovat yhteiskunnallisten ja poliittisten näkemysten eroja eri yksilöiden välillä. Leinoa itseä kiinnosti myös asia, että mielikuvissa on oikeata totuutta – mutta kuinka tuo totuus voi muuttua todellisuudeksi – tätä kysymystä Olli Suupääkin pohti. L.Onerva toteaa, että Leino analysoi ja ironisoi näissä aikalaiskuvauksissaan tuttavapiiriään, erilaisia kansalaistyyppejä sekä myös itseään. L.Onervahan oli myös Leinon ystävätär ja työtoveri.Kaikki kolme Leinon ns. routavuosi-romaania ovat hyvin merkittäviä ajan ja aatehistorian kuvauksia. E-kirja sisältää 44 sivua.

 

-EINO LEINO: MESIKÄMMEN

ISBN (PDF): 978-952-7070-23-9. OVH-hinta: 19,50 €, sis. alv 24 %

Eino Leinon Mesikämmen-tarina (1914) on otsikon mukaan"Joulutarina vanhoille ja nuorille", mutta itse tarinassa ei tunnu olevan mitään Jouluun viittaavaa. Tarina onkin Leinon itsensä mukaan hänen oman elämänsä tutkiskelua eläintarinan kautta, joka vertauskuvallisesti kertoo siitä, kunka maailma kohtelee taiteilijaa. Tarinan kerronta on aivan huikeaa luokkaa ja loistavinta proosaa, joskin harvinaisemmasta päästä. Leinon omien sanojensa mukaan tämä on hänen parhaita töitään. E-kirja sisältää 19 sivua.

-EINO LEINO: MUSTI

ISBN (PDF): 978-952-7070-24-6. OVH-hinta: 19,50 €, sis. alv 24 %

Eino Leinon Musti (1916) samoin kuin Mesikämmen sekä Ahven ja kultakalat muodostavat omaelämänkerrallisen sarjan. Ne ovat kaikki hänen myöhäiseltä huippukaudeltaan, ja ovat itsenäisiä teoksia. Näitä pidetään yleisesti Leinon parhaina proosateoksina. Kaikissa näissä eläintarinoissa Leino käsittelee vertauskuvallisesti omaa elämäänsä. Kun Leinon itsensä lempinimi oli Nalle, niin ystäväänsä L.Onervaa hän nimitti taas Mopeksi. Musti-tarinan vuoropuhelua käydään juuri Nallen ja Mopen välillä. Tällä tarinalla on suoria yhteyksiä myös Leinon lapsuuteen. E-kirja sisältää 19 sivua.

-EINO LEINO: AHVEN JA KULTAKALAT

ISBN (PDF): 978-952-7070-25-3. OVH-hinta: 19,50 €, sis. alv 24 %

Eino Leinon Ahven ja kultakalat (1918) samoin kuin Musti sekä Meiskämmen muodostavat omaelämänkerrallisen sarjan. Ne ovat kaikki itsenäisiä teoksia ja hänen myöhäiseltä huippukaudeltaan. Näitä pidetään yleisesti Leinon parhaina proosateoksina. Kaikissa näissä eläintarinoissa Leino käsittelee vertauskuvallisesti omaa elämäänsä, eivätkä ole oikeasti eläintarinoita sinänsä. E-kirja sisältää 18 sivua.